Meer dan 30 jaar ervaring met klachten

In 1987 startte ik met de musculoskeletale geneeskunde en in 1989 werd de praktijk zelfstandig aan de van Leeuwenhoekstraat 25 in Groningen en later ook in Bellingwolde. Al die jaren zag ik heel veel verschillende mensen met klachten van het bewegingsapparaat. Hierbij wat anekdotes van mijn gang door het vak en ervaringen met patiënten.

  

Vooraf

Ik wil graag iets vertellen over de ervaringen met de vele patiënten die ik heb gezien. Dat kan niet zomaar omdat anonimiteit een vereiste is: geen persoon mag herkenbaar in beeld zijn. Sterker nog: de personen waar een verhaal over gaat mogen zichzelf er niet in herkennen. De enige manier om dat te doen is om details te veranderen. Dus: de verhalen zijn waar en de personages niet. Mocht er toch een blik van herkenning zijn dan komt dat omdat meer mensen vergelijkbare klachten en patronen kunnen hebben.

 

Een wanhopige mevrouw

Mensen komen bij me omdat ze ergens klachten hebben en om beter te worden. Dus doe ik mijn uiterste best om iets te vinden om ze beter te kunnen maken. Zo herinner ik me uit de eerste jaren van mijn praktijk dat er een vrouw wanhopig binnenkwam met lage rugklachten. Deze had ze allang en ze maakte zich er grote zorgen over. In haar verhaal leek alles te wijzen op zogenaamde aspecifieke lage rugklachten, dat wil zeggen: zonder aanwijzingen voor ernstige medische aandoeningen. Maar ook zonder aanwijzingen waar deze klachten dan wel door kwamen. Toen kwam het lichamelijke onderzoek. Nu is er altijd wel iets te vinden (ook bij mensen zonder rugklachten). Deze keer, hoe ik ook zocht, was er niets bijzonders te vinden. Normale stand, normale functie, normale reflexen. Bij het evaluatiegesprek moest ik nu zeggen dat ik haar niet kon helpen, want er waren geen aanknopingspunten voor een behandeling te vinden (even los van wat er in de huisartsen standaard over lage rugklachten staat). Aldus geschiedde, ik vertelde dat ik geen aanwijzingen voor medische narigheid had gevonden: zenuwaandoening, breuk, hernia, kanker of iets anders. En dat de kans daarop niet nul was maar zeer klein. Deze mevrouw verliet vervolgens stralend en glimlachend de praktijk.

 

De knie

Hij kwam met zijn vrouw mee, die ik behandelde voor lage rugklachten. Aan het einde van haar bezoek vertelde hij dat hij binnenkort geopereerd zou worden voor zijn versleten knie. Ik werd nieuwsgierig en vroeg of ik zijn knie mocht onderzoeken. Dat mocht. Ik vond duidelijke bewegingsbeperkingen aan zijn knie. Ik vroeg of ik een proefbehandeling mocht geven. Hij stemde toe, er kon niets misgaan want de knie werd toch vervangen. Binnen een minuut behandeling merkte ik verbetering van de beweeglijkheid van zijn knie. Ik adviseerde hem zijn knie normaal te gebruiken. Een paar weken later kwam hij weer mee met zijn vrouw. Hij had de operatie afgezegd, want hij had geen last meer van zijn knie.

 

De puber

Pubers zie ik steeds vaker en steeds jonger komen. Oorzaak: de beeldschermen van mobieltjes en spelcomputers. Dan zitten ze onderuitgezakt op de bank en komen er niet meer vanaf, zo sterk zijn ze in beslag genomen door de hersen-hand interactie en vergeten dat ze een lijf hebben dat ook aandacht nodig heeft. Uiteindelijk leidt dit tot conditieverlies en gekromde ruggen. Een scala aan klachten kan optreden: van lage rugpijn tot hoofdpijn. Het is een groep die een eigen wil en identiteit aan het ontwikkelen is en zodoende moeilijk adviezen van buiten accepteert (inclusief de ouders: ‘zit nu eens rechtop!’). Misschien past een goede lichaamsopbouw ook niet in de cultuur van de tieners. Hoe mensen uit deze groep te motiveren om aan houdingsverandering te doen? Gelukkig hebben een aantal pubers een zwak punt: aandacht voor het uiterlijk. Door ze daarop aan te spreken lukt het vaak, in ieder geval tijdens de behandelperiode, om verbetering in de houding te krijgen en vermindering van de klachten. En wat ze daarna doen …

 

<Wordt vervolgd!>