Scheef staan bij rugpijn

Het schoot in de rug en sindsdien sta je scheef. Een bijzonder lastige situatie. Door de pijn is al weinig activiteit mogelijk en door het scheef staan gaat dat ook nog eens zeer onhandig. Waar komt dat scheve vandaan en wat kan er aan gedaan worden?

Oefening bij spit en ischias

Het is u in de rug geschoten en u kunt geen kant meer op. Wat nu? Soms is een paar dagen liggen voldoende om daarna weer in de benen te komen. Letterlijk, want beweging is belangrijk om zo snel mogelijk van de klachten af te komen. Pijnstillers kunnen ook tijdelijk helpen maar verschilt van persoon tot persoon. Mocht u op zoek gaan naar een veilige oefening ter verbetering van de klachten, dan kunt u hier eens verder kijken al is succes ook nu niet altijd gegarandeerd. 

Versleten rug

‘Ik heb een versleten rug of een versleten wervel en dan is er niks meer aan te doen', hoor ik verschillende mensen zeggen. Dan word ik nieuwsgierig en vraag wat er precies met slijtage bedoeld wordt. Want daar hangt vanaf of er inderdaad niks aan te doen is. Er zijn verschillende vormen van slijtage, elk met zijn eigen eigenschappen. Een korte toelichting.

Rug en rugpijn: mythes en misverstanden

Over de rug en rugpijn gaan veel verhalen rond: de rug is zwak, er is slijtage, rust roest, het zit in mijn genen, als een therapie bij mijn buren helpt dan helpt het ook bij mij ... . Een aantal veel voorkomende misverstanden wil ik kort bespreken. Waarom? Als een idee zich vastzet in het gedachtengoed van een patiënt dan gaat hij/zij zich ernaar gedragen. En dat kan een averechts effect hebben op het herstel.

Oorzaken lage rugpijn

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu hadden in 2017 meer dan 2 miljoen Nederlanders bekend bij de huisarts met klachten van rug en/of nek. Bij ongeveer een derde van de mensen geven de klachten beperkingen in het dagelijks leven. De kosten die hiermee gemoeid zijn (medische kosten, werkverzuim en meer) lopen in de miljarden euro's. Als we nou eens wisten wat de oorzaak van al die klachten is, en als we een goede behandeling hebben dan zou dat een enorme kostenbesparing geven.