Hoe zorg ik goed voor mezelf in de lockdown situatie?

Het corona virus zorgt voor een ramp van ongekende omvang: zo goed als de hele wereld ligt plat en dat kan nog wel even duren. In Nederland is één van de maatregelen: zoveel mogelijk thuis blijven om de verspreiding van het virus tegen te gaan. Dit kan ten koste van de individuele gezondheid gaan. Wat kan uzelf doen om dit te beperken?

Aan mezelf merk ik de neiging om te snacken (paaseitjes eten) en minder te bewegen. Ik zit lang achter/voor de computer op zoek naar nieuwe vakliteratuur en voor het onderhouden van sociale contacten met videobellen. Mocht u dit herkennen dan geef ik u 3 tips om de gezondheid goed op orde te houden.

 

1- Regelmatig en veel bewegen

Dat bewegen goed is voor de gezondheid en ook goed bij klachten van het bewegingsapparaat heb ik in dit blogartikel uitgelegd. Voor algemene adviezen om te bewegen kunt u deze poster downloaden: https://www.rijnstate.nl/media/1339422/blijf-in-beweging_2020.pdf. Als u moeite heeft om regelmaat in het bewegen te krijgen/houden, dan is misschien de TV-uitzending Nederland in Beweging iets voor u: elke dag een nieuw programma van 15 minuten in de ochtend.

 

2- Verstandig eten

Op deze pagina kunt u veel informatie over gezond eten vinden:https://www.voedingscentrum.nl/nl/thema/coronavirus-voeding.aspx

 

3- De routine vasthouden met een dagelijks rooster

Maak een dagschema dat lijkt op de schema’s van voor de corona-tijd, als voorbeeld mijn schema: 

07.00 uur

07.30 uur

08.30 uur

10.00 uur

10.30 uur

12.45 uur

13.30 uur

15.30 uur

16.00 uur

19.00 uur

20.00 uur

23.00 uur

opstaan

ontbijt

studie

pauze

praktijkvoering of studie

lunch

praktijkvoering, vrijwilligerswerk of klussen

pauze

praktijkvoering, tuinwerk, wandeling of klussen

avondeten

avondactiviteiten: sociale contacten of film/tv

slapen

Als het lukt om uw schema vol te houden, dan zal het tevens gemakkelijker worden om weer op te starten als de normale situatie zich in Nederland herstelt.

 

Sterkte en succes!